PHP & html: een gouden duo

Wanneer je net begint met het programmeren van je eigen weblog of website, zal je in eerste instantie te maken krijgen met html-taal. De tussen groter en kleiner dan tekens geplaatste code kan soms wat verwarrend overkomen, maar als je er eenmaal mee aan het werk bent – en dus de smaak te pakken hebt – weet je precies hoe het in elkaar steekt. Dat geldt ook voor programmeren met php. Maar zodra je met php gaat werken, gooi je dan je kennis van html overboord?

Samenwerking
Het antwoord op die vraag luidt: neen. Samen vormen php en html namelijk een gouden duo waar je heel veel kanten mee op kunt als het om programmeren gaat van je website. Je kunt namelijk overal in de php code ook html code opnemen. Bijvoorbeeld om bepaalde frames van een andere code te kunnen voorzien of om de lettertypes vast te leggen. Je kunt de html hiervoor zowel buiten als binnen de php code gebruiken, zolang je maar duidelijk de verschillende secties aangeeft.

Buiten de php om
Wanneer je de html buiten de php programmering gebruikt kun je op een gewone wijze de html gebruiken. Begin dan met een html tag voor de body van de tekst. Programmeer vervolgens je php code, gebruik tussentijds nog wat html (bijvoorbeeld om tekst bold te zetten of een andere kleur te geven), weer wat php en ga net zolang door totdat je code klaar is. Vervolgens sluit je af met de afsluitende body en html tag.

Echo of print
Wanneer je binnen de php html codes wilt gebruiken, dan is dit zeker ook mogelijk. Hiervoor heb je echter een andere vorm van html nodig, namelijk ECHO of PRINT. Dit lijkt op het eerste gezicht wat moeilijker, maar als je het door hebt, werkt het net zo makkelijk. Vooral voor kleine stukjes html. Hierbij plaats je eerst het woord ECHO of PRINT voor de html codes tussen de groter en kleiner dan haken en tussen dubbele aanhalingstekens.

Knipsel php 2Knipsel php        Knipsel php 3

 

Plaats een reactie