Opzoeken wat PHP precies inhoudt inmiddels af kunnen vinken? Maar hoe zat het ook alweer met MySQL?

mysqlVaak worden PHP en MySQLin één adem genoemd. Wat is hun verband en wat zijn de voordelen?
Hieronder een korte uiteenzetting van het samenspel tussen deze twee krachtpatsers van formaat.

* PHP: opensource server-side scripting-taal (informatieverwerking t.b.v. dynamische websites)
* MySQL: opensource databasemanagementsysteem (databasemanagement en informatieverwerking tevens t.b.v. van dynamische websites)

De eerste complementaire kracht is dat zowel PHP als MySQL opensource zijn. U kunt zich voorstellen hoe aantrekkelijk het is om op hoog niveau websites te kunnen ontwikkelen, zonder zich daarbij druk te hoeven maken om de kosten van eventuele softwarelicenties.
Met een dubbel sentiment herinner ik me nog dat ik zo’n 22 jaar geleden voor 550 gulden een licentie kocht voor Turbo Pascal v5.0. Die tijden zijn gelukkig voorbij.

Ten tweede zijn ze allebei behoorlijk populair en laagdrempelig wat betreft de “learning curve”. Makkelijk op te pikken en zo gangbaar dat je er overal mee terecht kunt. Wat wil men nog meer?

Maar de voornaamste reden is toch wel dat dit – door mij tot “Dynamic Duo” omgedoopte stel – een bundeling is waar een overdaad aan functionaliteit vrijkomt. Op deze manier kan het ontwikkelen van een (in zeer hoge mate) dynamische website tot het uiterste gedreven worden.

De blinde vlek van PHP is dat het zware database functies ontbeerd. MySQL daarentegen geldt weer niet als een volwaardige programmeertaal en mist de mogelijkheden van complexe informatieverwerking zoals een (objectgeörienteerde) taal deze in huis heeft.

Mocht u dus in de nabije toekomst weer eens peinzen over het hoe en waarom van MySQL dan heeft u maar één enkel ezelsbruggetje nodig: “Batman & Robin, the Dynamic Duo”.

Bron afbeelding

Plaats een reactie